HTML

Szerda +

Friss topikok

  • Kentaur67: Nem akarom senki örömét elrontani, ezek az írások (bár ugyanolyan jók), de nem Uj Péter írásai. Ne... (2011.02.24. 17:47) Arab forradalmak
  • nabazzmeg: Basszus, cefet jó ez a blog, véletlenül akadtam rá, mikor egy kis szerdá-t akartam olvasni a nol-o... (2011.01.27. 07:35) A troll is ember
  • Sz.Lacc: Multkorjaban akadtam ra erre a blogodra, de mar magam sem tudom hogyan. :-) Ami nekem furi, hogy n... (2011.01.18. 21:56) Bombahír
  • Kentaur67: Örülök, hogy újra saját magad vagy. Csak így tovább, Péter! Spartacus (2011.01.05. 15:31) Snowboardozás papokkal és drogrehabosokkal

Linkblog

Méhlepény gazdagon

2011.02.02. 07:59 :: kamuUP

1.


-Atyám, mi a véleménye a méhlepényevésről?
- Még nem gondolkodtam rajta. De miért kérded?
- Meghívtak egy ilyen menüs tejfakasztó bulira.
- Ej, fiam, hát nincs jobb dolgotok?
- Ne is mondja atyám. Szerintem is jó dolgukban már azt se tudják a firkászaim, hogy mit is csináljanak, de ha nem megyek el, akkor meg engem tartanak egy begyepesedett vénembernek. Csapdahelyzet.
- Ne is mond fiam. Ha placenta-evésen éppen nem is, de nekem is részt kellett vennem nem kevés olyan eseményen, amihez nem fűlött a fogam. De hogyan is vetődött fel mindez?
-Bohém újságíróim előbányászták, hogy valamikor a kilencvenes években az angol médiahatóság elé került egy furcsa nézői panasz. A derék brit három per hármas tévénézőt egy olyan egzotikus főzőműsor háborított fel, amelyikben egy zömében művészekből álló baráti társaság Erzsébet királynő legifjabb alattvalójának a megérkezését úgy ünnepelte meg, hogy a tejfakasztó bulira konyhakészre varázsolták, majd jóízűen elfogyasztották az újszülött magzati fejlődését szavatoló méhlepényt.
- És a ti méhlepényevéseteket is felveszi a tévé?
- Csak ilyen internetes online videó készül róla. Kicsit a mi médiahatóságunkat is tesztelik az egész hibbant performance-al. Annak idején az angoloknál állítólag az újonnan felállított Nemzeti Médiahatóságunknak is mintául szolgáló brit Offtel a panaszt elutasította. Az indokolás szerint a méhlepény elfogyasztása több civilizációban is évezredes hagyományokkal bír. A placentaevés lehet, hogy egy nyugati konyhán nevelkedettnek furcsa, de egyébként nem jogellenes, vagy egészségtelen, és még csak nem is erkölcstelen szokás. Az ominózus főzőműsor pedig különben is egzotikus ételekről szólt, ezért mégsem rittyenthettek benne az angol konyhán sínylődőknek holmiféle dögunalmas Yorkshire puddingot. Ha a T. Néző nem csípi az egzotikus ízeket, akkor ne nézzen ilyen műsort, hanem sütögessen fish and chipset. Szalai Annamária watch and learn!
- Hát, nem értek én az ilyesmihez fiam, a Szentírás tudtommal nem említi, de elég barbár szokásnak tűnik, mondhat a brit cenzor, amit akar.
- Atyám, most már egy kicsit én is kikupálódtam a témából. A méhlepényevéssel tényleg a legtöbb emlős, a főemlőseket is beleértve és a homo sapiensek többsége is él. Sok orvos is ajánlja a szülést követő depresszió enyhítésére, ugyanis a placenta endorfingazdag táplálék. Az endorfin (meglehetősen leegyszerűsítve) a szervezetünk által termelt természetes morfin. Úgy is hívják: a futók öröme.
- És miért éppen a futóké?
- Mert hosszú távokat lefutva egy idő után a futók boldog euforikus állapotba kerülnek.
- Inkább imádkoznának.
- Mond valamit atyám. De ha a méhlepényevés nem elég bizarr téma, íme egy kis ízelítő a magzatnak, mint az anyát rossz útra térítő drogdealernek az aljas aknamunkájáról. Ki is nyomtattam:
„A magzati eredetű placenta szövete - azaz a placentális syncitiotrofoblaszt - által termelt béta-endorfinok rendszerint a terhesség 3. hónapjában kezdenek kiválasztódni az anya vérébe. Egy nemrégiben elkészült tanulmány alapozta meg e jelenség kutatási területét. A szerzők azt állítják, hogy a magzatok anyjukat rászoktatják az endorfinra. Miután anyjuk endorfinfüggővé vált, a magzatok manipulálják anyjukat, hogy az anya növelje a placentán keresztül történő tápanyag elosztást. A hipotézis előre vetíti a következőket: Az endorfin termelés anatómiai elhelyezkedése állhat a magzati-anyai konfliktus hátterében. Az endorfin szint együtt változik pozitívan az anyai vérrendszer tápanyag szállításának kapacitásával. A szülés utáni pszichés tüneteket (mint például a szülés utáni gyermekágyi szomorúság (baby blues), a depresszió és a pszichózis) azaz e mechanizmus mellékhatásait, úgy is értelmezhetjük, mint az endorfin-megvonás tüneteit. Röviddel a szülés után tapasztalható placentofágia jelensége adaptív szerepet játszhat a magzati manipuláció által kiváltott káros mellékhatások csökkentésében.”
Azért a kisbabák mégsem ennyire hálátlan, kőszívű kis drogdíler-maffiózó gecik, hajlandók egy kis cuccot ingyen is visszacsorgatni, ugyanis: „Később, a csecsemő a szoptatása hatására az anya agyalapi mirigyében kiváltott endorfin kiválasztással óvja meg az anyját a további endorfin elvonási tünetek káros hatásaitól. Ezeket a hipotéziseket empirikus adatok támasztják alá.” (Forrás: Wikipedia).
- Fiam, a tudomány azért nem Szentírás, pláne nem az a ferdített kivonata, amit a Wikipediára csöpögtetnek belőle. Ne tetézd mindezt brit tudósokkal!
- Oké atyám. Visszatérve az anya-csecsemő horrortól olyan békésebb témákra, mint a jó öreg méhlepényevés, azt szerencsére akkor ezek szerint nem csak a maga Anyaszentegyháza, hanem a többi piacvezető világvallás, köztük a szcientológia sem tiltja. Az egyik sztár méhlepényevő ugyanis nem más, mint Tom Cruise:
- Tucatnyi módját ismerem a méhlepény elkészítésének, azt is tudom, hogy melyik placenta-recepthez milyen bor illik! – nyilatkozta magabiztosan a kulturált méhlepényevést gurmandként művelő hollywoodi megasztár.
- Na már csak az hiányzott fiam, hogy Hubbardékat is ide keverd!
- Bocs, atyám, akkor csak megosztom magának a receptet, amit az alkalomra találtam:
"Méhlepény-főzéskor számos elkészítési mód közül választhatunk.
(Mint arról a Dívány két éve videókkal fűszerezve részletesen beszámolt)
A legegyszerűbb olyan ételekbe tenni, amelyek amúgy is darált hús tartalmaznak, például lasagne, vagy rakott ételek, ahol a darált húst helyettesíthetjük a megfőzött méhlepénnyel. De kockára is vághatjuk, ha nem idegenkedünk tőle, és megfőzhetjük pörköltnek. Főzés előtt a placentát alaposan meg kell tisztítani, mindenképpen vágjuk le róla a köldökzsinórt, sőt, van, aki azt ajánlja, hogy a magzat felé eső részét ne is fogyasszuk el.
Ínycsiklandozóul egy placenta-ragu recept:

Hozzávalók:
1 méhlepény, kockákra, vagy csíkokra vágra
1 burgonya
2 répa
¼ zeller
1 cukkini
1 nagy paradicsom
1 hagyma
petrezselyem, fűszerek
Keverjük össze a húst egy evőkanál liszttel, fél kanál fűszerpaprikával, sóval és egy kis borssal, valamint 6-8 összezúzott koriandermaggal. Pirítsuk a felaprított méhlepényt két evőkanál olajon, majd adjuk hozzá a felpirított zöldségeket. Öntsük fel vízzel és főzzük nagyjából egy óráig. Körettel tálaljuk."

2.


- Fiam, ha legyógyultál a témáról, akkor inkább jövő szombat délelőttre tedd magad szabaddá és gyere el főzni egy finom halászlét. A drogrehabosoknak tartunk előfarsangot.
- Majd igyekszem atyám. Csak essek túl a méhlepény evéses tejfakasztó bulin
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerdaplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr912625493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása